Χρίστος Τζιφάκης

CretanQuartet
Cretan Quartet
08/03/2015
kontogiannis-kris
Γιώργος Κοντογιάννης
08/03/2015

Χρίστος Τζιφάκης

331240_3419883305800_614684112_o copy

Σπούδασε κλασική κιθάρα στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας και πήρε το μοναδικό αριστείο στην κιθάρα που είχε δώσει η Ακαδημία από την ίδρυση της.

Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ολλανδία , μαθήτευσε και στην Κολωνία και το Άαχεν της Γερμανίας κοντά στους Hubert Kaeppel και Thomas Muehler Pehring αντίστοιχα.

Παίρνοντας υποτροφία από την Ακαδημία, πήγε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, όπου μελέτησε κλασική κιθάρα με τον Pepe Romero και κιθάρα φλαμενκο με τον Manolo Sanlucar.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε μέρος στα περισσότερα φεστιβάλ κιθάρας της Ευρώπης (Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία) όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σολίστ κιθάρας απ’ όλον τον κόσμο .

Λόγω του αριστείου που είχε λάβει, η Ολλανδική Ακαδημία κάλεσε τον Kουβανό συνθέτη και μαέστρο Leo Brouwer, ο οποίος από το πόντιουμ του μαέστρου διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νοτίου Ολλανδίας με τον Χρίστο Τζιφάκι ως σολίστ στην κιθάρα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη θητεία του και συνέχισε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά και τη σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό, ο οποίος του αφιέρωσε το έργο του «Duo Concerti» για κιθάρα και ορχήστρα, το οποίο έπαιξε σε πρώτη εκτέλεση το 1995 με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και το ηχογράφησε έναν χρόνο αργότερα με τη Συμφωνική της Σόφιας. Παράλληλα μελέτησε με τον Μάρκο Αλεξίου τη μοντέρνα αρμονία (τζαζ).

Το 2000 ίδρυσε το συγκρότημα Flamenco AIRE με το οποίο έχει συνεργαστεί με μουσικούς διαφορετικών ιδιωμάτων (κλασικούς, φλαμενκο, τζαζ, παραδοσιακούς) και από διάφορες χώρες, όπως π.χ. με τους κορυφαίους του φλαμενκο Carmen Cortez, Geraldo Nunez, κ.ά. Το συνθετικό έργο του περιλαμβάνει έργα για σόλο κιθάρα, διασκευές για φλαμένγκο τζαζ γκρουπ.

Το 2006 γνωρίστηκε με τον κορυφαίο χορευτή του φλαμενκο Joaquin Grilo ο οποίος ( χορογραφοντας για πρώτη φορά έργο μη Ισπανού συνθέτη ) χορογράφησε το έργο του Χ.Τ. «Flamenco Alchemy» (για κιθάρα, ορχήστρα εγχόρδων, τραγουδιστές και φλαμένγκο-τζαζ γκρουπ). Το έργο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση τον Οκτώβριο του 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

“Pay attention to Christos Tzifakis , the young guitarist which I conducted in Holland recently. His talent is supported by a remarkable technique.” “…this young man plays with twenty fingers…”

Leo Brouwer

Δείτε περισσότερα εδώ